chocoladetaart met ganache

Chocoladetaart met ganache

Hmm, valentijn komt eraan en wat eten wij dames (en de meeste mannen) het liefst? Chocolade natuurlijk. Vandaag geef ik jullie een eenvoudig recept mee om zelf een heerlijke chocoladetaart met ganache te maken. Hmm dat wordt smullen!

ingrediënten:

  • 140 g boter
  • 140 g pure chocolade
  • 100 ml melk
  • 2 el cacao
  • 140 g lichte basterdsuiker
  • 3 eieren, gesplitst
  • 4 el zure room
  • 200 g bloem
  • 1 tl baking soda / natrium bicarbonaat

En zoals altijd gaan we beginnen met al onze ingrediënten nauwkeurig af te meten. Voor de eenheden zoals el (eetlepel) en tl (theelepel), denk je aan mijn baktip die ik je reeds gegeven heb.

Neem een bakvorm naar keuze, dit kan voor valentijn een hartje zijn, een gewone ronde springvorm, vierkant,… Wat je maar in huis hebt. Boter deze goed in, vooral in de randen, en bebloem de bakvorm. Dit doen we zodat onze taart na het bakken makkelijker uit de vorm komt.

Verwarm de oven voor op 160°C.

Neem de chocolade, de melk en de cacao samen in een vuurvaste kom. Smelt dit mengsel samen au bain marie. (= een steelpan met heet water, met daarin je vuurvaste kom). Let op: zorg dat er geen water tot bij je chocolade kan komen. Chocolade en water zijn namelijk vijanden.
Af en toe goed door je mengsel roeren.

Terwijl dit mengsel langzaam samen smelt, ga je de boter en lichte basterdsuiker samen kloppen tot een lichte, luchtige massa. Voeg hier je eidooiers aan toe en laat verder kloppen tot een luchtige massa. Als laatste voeg je de zure room toe en klop je verder.
Voor dit proces is het handig om gebruik te maken van een keukenrobot of een handmixer. Begin er zelf niet met een gewone garde aan, want je gaat nooit hetzelfde luchtige effect hebben dan met een mechanische klopper.

Als je chocolade mengsel goed gesmolten is, mag je het ook nog toevoegen aan je beslag. Laat dit geheel goed door kloppen, zodat je geen klonters meer hebt.
Voor de volgende stap ga je de bloem en baking soda zeven in het beslag. Sla het zeven van de bloem zeker niet over, dit zorgt ervoor dat je geen bloem klonters in je beslag zal hebben.

Is alles gezeefd, dan klopt je het geheel tot een homogene, luchtige massa.

Neem nu een zuivere, vetvrije kom en klop de eiwitten stijf. Hoe weet je dat de eiwitten stijf genoeg zijn? Als er mooie pieken ontstaan tijdens het mixen en je de kom met het opgeslagen eiwit ondersteboven boven je hoofd kan houden. Als het opgeslagen eiwit niet op je hoofd beland, zit je safe.

Spatel de opgeslagen eiwitten onder het beslag. Zorg ervoor dat je niet te veel lucht uit je deeg haalt, door er teveel of te hevig in te roeren. Is alles goed gemengeld, dan kan je het deeg overgieten in je bakvorm.

Bak de taart af gedurende 35-40 minuten in een oven op 160°C.
Controleer de gaarheid van je taart, door er met een satéstokje in het midden in te prikken tot aan de bodem. Is het satéstokje droog, dan is de cake gaar. Hangt er nog wat beslag aan, dat moet je de taart nog wat langer in de oven laten.

Laat de gebakken taart 10 minuten afkoelen in de vorm zelf. Haal ze daarna eruit om verder af te koelen.
Terwijl de taart afkoelt, kunnen we beginnen aan het maken van onze ganache.

Dit is een basisrecept, waar je overal dezelfde instructies en hoeveelheden van ingrediënten gaat terugvinden. Je kan kiezen tussen de 3 soorten chocolade, dit is volledig naar jou eigen smaak!

  • 100 g zwarte chocolade, 100 ml room
  • 150 g melk chocolade, 100 ml room
  • 200 g witte chocolade, 100 ml room

Voor de grootte van deze taart (diameter 25cm) maakte ik gebruik van 200 ml room en 200 g zwarte chocolade. Warm de room op tot net tegen het kookpunt. Doe de warme room over de chocolade en blijf erin roeren tot de chocolade volledig gesmolten is. Nu kan je de ganache over je taart gieten tot ze volledig bedekt is.

Zorg voor een goede opvangbodem, bekleed deze met bakpapier. Leg de rooster met je taart op boven deze opvangbodem. Giet de ganache gelijkmatig over de gehele taart. Wrijf erna zacht met een pannenlikker over de taart zodat je alle randen ook goed kan bedekken.

Laat de ganache even opstijven en versier daarna de chocoladetaart naar eigen smaak. Dit kan met rood fruit, kokos, …

Voor dit recept van een chocoladetaart, raad ik zeker aan gebruik te maken van een ganache of andere topping zoals vb. slagroom. Dit maakt de taart veel beter van smaak. Wil jij ook graag tussen de taart een laagje smeren zoals vb. slagroom, chocomousse, gelei,… Dan raad ik aan van het beslag te verdelen over 2 bakvormen, zodat je de twee taarten op elkaar kan stapelen.

Vond jij dit recept een echte aanrader? Like en deel dan het bericht op facebook en laat weten wat je er van vond!

1 reactie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.