Niamh “Chocolate Delight” lange Suisse

Hier zijn we weer met één van de nieuwe bakmixen van “Niamh“. Deze keer maken we een receptje met de Chocolate Delight mix. Een mix waarbij je een heerlijk brioche broodje met chocolade stukjes in kan maken. Dat klinkt toch gewoon al overheerlijk, vind je niet?

Je kan het nu wel raden, wij gaan met deze bakmix nog net iets anders doen. Wat denk jij van een lange Suisse? Mijn lief reageerde dadelijk met “een lange wat?”. Dus om het even kort uit te leggen…

Een lange Suisse is een koffiekoek die zijn oorsprong kent in Denemarken. Het wordt gemaakt word van een gistdeeg, gevuld met pudding en rozijnen, en versneden in langwerpige gebakjes. Afwerken doen ze origineel met een laagje glazuur. Wij gaan het nu net iets anders doen? Zeg maar dag tegen de rozijnen en hallo chocolade!

Wil je meer weten? Lees dan gewoon het recept verder en je komt het vanzelf te weten!

Het deeg

Ingrediënten deeg

  • 1x Niamh Chocolate Delight mix

  • 1 el suiker

  • 210 ml melk

  • 70 g boter

  • 1 ei

Om te beginnen mengen we onze bakmix met suiker, melk en ei. Meng dit geheel tot je een mooie homogene massa krijgt. Aangezien we werken met een brooddeeg waarbij de gist al in de mix zit, moeten we heel goed gaan kneden. Maak daarvoor gebruik van de “k-vormige” kneedhaak van je keukenrobot. Je kan het ook gewoon met je handen doen. Begin je armspieren maar te kweken, want wauw.. van een work-out gesproken.

Voeg de boter toe aan je deeg en laat je keukenrobot het deeg 10 minuten goed doorkneden tot je een soepel deeg verkrijgt! Doe je het met de hand? Kneed dan een 20-tal minute goed door.

Zoals ik al zei werken we met een gistdeeg. Dit wil zeggen dat je deeg moet rijzen! Laat deeg 1 uur rijzen onder een propere theedoek.

De vulling

Terwijl je deeg aan het rijzen is, kunnen we verder aan de slag met onze vulling. We gaan onze lange suisse met chocolade vullen met pudding. Dus pudding maken is de boodschap.

Wil je zelf lekkere verse pudding maken? Dan kan je dat doen met het puddingreceptje wat ik al eerder meegaf.

Wil je liever werken met een mix voor pudding? Dan kies ik ervoor om te werken met de puddingmix van imperial. Gewoon omdat ik daar zelf wel eens snel naar grijp als ik zin heb in een lekker potje pudding.

Laat je pudding even afkoelen zodat hij de juiste dikte verkrijgt om te smeren. Is je pudding te loperig, dan gaat hij jammer genoeg ook uit je gebakje stromen tijdens het bakken. Wil je voorkomen dat er een velletje komt bovenop je pudding? Dek je pudding dan af met vershoudfolie! Zorg ervoor dat de vershoudfolie de pudding oppervlakte volledig raakt! Zo voorkom je dus dat vervelend velletje bovenop je pudding.

Samenstelling

Ons deeg is klaar met rijzen en de pudding is ook klaar. Tijd om onze lange suisse met chocolade samen te stellen.

Bestrooi je werkvlak met bloem. Dit zorgt ervoor dat je deeg niet blijft kleven aan je werkvlak. Rol je deeg uit tot je ongeveer een rechthoekige lap krijgt van ongeveer 1 cm dik.

Verdeel het deeg in je gedachten in 3 delen. In het middelste deel gaan we de pudding smeren.

Wil je ook nog extra chocolade in de vulling van je koffiekoek? Dan kan je hier in deze stap ook nog kiezen om bakvaste chocolade stukjes te verspreiden over de pudding. Hier ben je helemaal vrij in!

Nu gaan we een pakketje maken van ons deeg. Plooi een kant van het deeg naar binnen en bestrijk het met losgeklopt eigeel (met een scheutje melk in). Leg de andere flap er ook over en bestrijk het ook weer met het eigeel.

Snij nu 8 lange suisses uit je deeg, leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek ze weer af en laat ze 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Bestrijk de koeken weer met het eigeel mengsel en bak ze 25 minuten af in een voorverwarmde oven van 180°C.

Laat de lange suissen afkoelen op een rooster. Nu kunnen we nadenken over welke topping we bovenop onze koeken willen. Klassiek worden ze afgesmeerd met een suikerglazuur laagje. Daar ben ik persoonlijk niet zo een fan van.
Dus kies ik voor een knapperige chocolade.

Kies welke soort chocolade jij het lekkerste vind. Is dat gewoon pure chocolade of heb je liever melkchocolade, witte chocolade, ruby chocolade of de karamel gold chocolade? Kies jou favoriet, smelt de chocolade au bain marie. Wil je chocolade die zacht blijft en mooi blinkt? Voeg dan een klontje boter toe. Heb jij liever chocolade met een krakje? Dan maak je er chocodip van door er 1 el arachide olie aan toe te voegen.

Zo onze lange suisses zijn klaar. Waar is nu mijn tas koffie? Serveer deze heerlijke chocolade lange suisse op basis van de Niamh chocolate delight mix als ontbijt, bij de brunch of als vieruurtje aan je familie. Ze zullen er gegarandeerd van smullen!

Ga jij deze bakmix van Niamh ook op onze manier gebruiken? Stuur ons dan zeker een foto door van jou resultaat!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.