Sinterklaas special: Specubrownie

Sinterklaas is in het land! Dus wij willen iets speciaals doen. Sowieso maken wij standaard onze overheerlijke speculaas. Maar ik wou ook eens wat anders maken. De smaak van speculaas moest er koste wat kost in voorkomen, wantja wie Sinterklaas zegt, zegt speculaas. Ik besloot om een soort van brownie te maken, gewoon omdat ik daar enorm veel zin in had op dat moment. Ik wou geen klassieke brownie met stukjes speculaas in. Ik ben daar ook persoonlijk geen fan van. Dus ik moest iets anders verzinnen.

Na heel wat experimenteren met ons klassiek brownie recept, kwam ik opeens op het idee om de chocolade er gewoon volledig uit te laten. En voila, daar was hij dan! Het recept waar we opzoek naar waren, volledig goedgekeurd door ons testpanel. En het gebak kreeg de naam “Specubrownie”, origineel toch?

Ingrediënten: vierkante bakvorm (20x20x8cm)

  • 220g boter

  • 2 eieren

  • 1 eidooier

  • 330g bruine suiker

  • 1/4 tl zout

  • 125g bloem

  • 1 tl bakpoeder

  • 1 tl oploskoffie

  • 3 el kaneel

  • 1 tl vanille

Zoals bij elk recept beginnen we met al onze ingrediënten af te wegen. Niet enkel omdat patisserie afgewogen moet worden, maar ook omdat het makkelijker is om alles klaar bij de hand te hebben.

Verwarm de oven voor op 175°C hetelucht.

Staat alles klaar, dan gaan we beginnen met onze boter au bain marie te smelten. Als de boter bijna gesmolten is, voegen we hier onze oploskoffie aan toe. Waarom voegen we in dit recept koffie toe? Omdat de smaak van koffie andere smaken beter tot zijn recht laat komen. Ben je zelf niet zo een koffie fan of heb je geen oploskoffie in huis? Geen probleem, je kan het er ook gewoon uitlaten.

We gaan verder met de eieren en de eidooier samen met de suiker, zout en vanille luchtig te kloppen in de keukenrobot. Meng de gesmolten boter er ook onder. Als laatste gaan we de bloem, bakpoeder en kaneel nog toevoegen aan ons deeg en vermengen we het tot een homogene massa.

Bekleed de brownie bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin. Ik maak gebruik van de “kitchen craft taartpan 20x20x8cm” met een losse bodem. Ik kan je deze alleen maar aanraden omdat hij ideaal van grootte is en zeer makkelijk in gebruik.

Bak de specubrownie 35-40 minuten op 175°C. Laat na het bakken je specubrownie de eerste 10 minuten afkoelen in de bakvorm. Haal hem er daarna uit, verpak hem in zilverpapier (met het bakpapier nog eronder) en laat hem verder afkoelen in de koelkast.

Snij de specubrownie in mooie gelijke stukjes. Wil je dat elk stukje hetzelfde is? Snij dan +/- 1cm van de zijkanten af. Gooi de afgesneden hoekjes zeker niet weg, maar eet ze lekker zelf op.

Vond jij dit recept een echte aanrader en ben je er zelf mee aan de slag gegaan? Laat het ons dan zeker weten via onze sociale media! Tag ons in jou bericht en maak gebruik van de #backtobakingbe zodat we jullie resultaat kunnen bewonderen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.