Chocolate chip Cookies – basisrecept

De chocolate chip cookie. Dit is denk ik wel het meest bekende koekje dat er bestaat. En geef toe, wie lust dit nu niet? Deze lekkernij is een combinatie van een krokant omhuld koekje, maar ook chewy binnenin. Het is mijn meest favoriete koekje om te maken. Niet enkel omdat het eenvoudig is, maar ook omdat je op dit basisrecept heel wat variaties kan maken.

ingrediënten +/- 15 grote koeken

  • 240 g boter

  • 390 g bloem

  • 1 tl bakpoeder

  • 180 g lichte basterdsuiker

  • 100 g kristalsuiker

  • 2 eieren

  • 3/4 el zout

  • 220 g pure chocolade callets

Voorbereiding

Om alles vlot te laten verlopen en zeker niets te vergeten, gaan we beginnen met al onze ingrediënten af te wegen. We gaan eerst onze boter samen de suiker tot een geheel mengen. Ik maak gebruik van een keukenrobot met de K-vorm klopper. Voeg aan deze boter-suiker massa de eieren toe. Zijn de eitjes goed opgenomen, dan voegen we de bloem, bakpoeder en het zout nog toe. Als allerlaatste mengen we de chocolade nog in het beslag en blijven we mengen tot de chocolade goed verdeeld is.

Schep met een ijsschep bolletjes deeg en plaats ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. We gaan deze deegbolletjes eerst laten rusten in de koelkast voor we ze gaan afbakken. Dit kan een uur zijn, maar ook een hele nacht! Hoe langer je het deeg laat rusten in de koelkast, hoe beter de textuur en vorm van je koekjes gaat zijn na het bakken.

Afbakken

Verwarm de oven op 190°C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Verdeel de deegballetjes die we lieten rusten in de koelkast over deze bakplaten. Zorg dat er tijdens het bakproces voldoende afstand is tussen de koekjes zit (+/- 6 koeken per bakplaat).
Bak de koekjes 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn. Wil jij het perfecte ronde koekje? Neem dan een ronde vorm (dit kan een glas, kom of uitsteekvorm zijn), plaats deze over het koekje op de warme bakplaat en maak een cirkelbeweging op de bakplaat. Zo kan je jou warm koekje nog in de perfecte ronde vorm krijgen. Leg de koekjes daarna met behulp van een paletmes op een rooster om af te koelen.

Bewaren

Bewaar de koekjes in een afgesloten koekjestrommel om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

Vond jij dit recept een echte aanrader? Laat het ons dan zeker weten via onze sociale media. Tag ons in jou bericht en maak gebruik van de #backtobakingbe zodat we jullie resultaat kunnen bewonderen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.