Speculaas taart

Speculaas, een koekje dat ik persoonlijk ongelooflijk graag eet. Vooral bij een tasje koffie, hmm het doet me helemaal watertanden. En ik ben niet de enigste die deze mening heeft. Heb jij ons recept voor heerlijke speculaas koeken al eens geprobeerd? Zeker doen zou ik zeggen! Maar nu even terug bij ons taart verhaal… Vaak zie ik in koffiebars dat ze de overheerlijke smaak van speculaas in een taart kunnen omtoveren. Dus waarom zouden wij hobbybakkers dit thuis ook niet kunnen? Ben jij benieuwd hoe we dit aanpakken met ingrediënten die de meeste van ons standaard in huis hebben? Lees dan snel het onderstaande recept.

Het maken van deze speculaastaart neemt ongeveer 1u15 van je tijd in beslag. Dit is inclusief baktijd, afkoelen en decoreren.

Ingrediënten

  • 200 g bloem

  • 200 g boter

  • 200 g kandijsuiker

  • 4 eieren

  • 2 el kaneel

  • 1/2 tl zout

  • speculaaspasta en koekjes voor decoratie

Zoals altijd, in al mijn recepten, raad ik jullie aan van al jullie ingrediënten eerst af te meten. Het succes van bakken ligt nu eenmaal bij het correct afmeten van je ingrediënten. En het maakt het werken ook veel eenvoudiger als je alles correct bij de hand hebt!

We beginnen eerst met de boter en de kandijsuiker. Deze twee ingrediënten gaan we tot een homogene massa kloppen met behulp van onze keukenrobot.

Hierna voeg je de eieren een voor een toe. Is dit alles goed opgenomen, dan voegen we als laatste de bloem, kaneel en zout toe aan het mengsel en laten we dit een 10-tal minuten luchtig kloppen.

Ondertussen kan je de oven voorverwarmen op 180°C (hetelucht) en je ronde springvorm (met een diameter van 24cm) invetten met boter.

Stort je deeg uit in de springvorm en laat het geheel een 45 minuten bakken op 180°C. Controleer na de baktijd met een saté stokje of een fijn mespunt of je cake vanbinnen droog gebakken is.

Haal je speculaas taart onmiddellijk uit de springvorm en laat hem afkoelen op de rooster. Ondertussen kunnen we aan de slag gaan met de topping. Ik koos voor onze taart om te werken met speculaaspasta en speculaas crumble.

Doe voor de topping een 4 grote eetlepels speculaaspasta in een kommetje en laat het 20 sec in de microgolf smelten. Meng dit goed door met een lepel en breng de semi-vloeibare speculaaspasta aan bovenop je cake. Verder verkruimelde ik enkele speculaaskoekjes en bedekte ik de buitenste cirkel van de taart met de kruimels. Je kan er ook voor kiezen om je cake door midden te snijden en vanbinnen ook een laagje speculaaspasta te smeren. Liever geen speculaaspasta vanbinnen, je kan ook kiezen voor echte speculaas koekjes licht geweekt in koffie. Extra smeuïg en extra veel speculaassmaak!

Uiteraard ben je volledig vrij in het decoreren van je taart. Ik ben erg benieuwd naar jullie creaties!

Vond jij dit recept een echte aanrader? Laat het dan zeker weten op onze social media.

1 reactie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.