kruimeldeeg

Basis Kruimeldeeg

Wil jij graag een lekkere taart zelf maken? Maar weet je niet hoe je er aan moet beginnen? Laat staan dat je zelfs weet welk deeg je als bodem kan gebruiken. Het eerste recept dat snel gemaakt is voor een heerlijke taartbodem is kruimeldeeg! Lees snel verder als je wilt weten hoe je zelf een kruimeldeeg kan maken. Het is echt niet moeilijk!

ingrediënten:

  • 500 g bloem
  • 250 g malse boter
  • 180 g suiker
  • 1/2 tl zout
  • 3 eieren
  • 1/2 tl vanille-aroma

Allemaal basisingrediënten dat je altijd standaard in huis hebt, dat komt goed uit! Zorg ervoor dat de boter mals is. Weet je op voorhand dat je dit recept wilt uit testen, laat de boter dan 2 uur op voorhand op kamertemperatuur liggen.

Meng de boter, suiker, vanille-aroma en zout samen en meng ze goed met je keukenrobot tot een homogene massa. Daarna voeg je 1 volledig ei en 2 eidooiers toe! Meng dit mengsel verder tot een homogene massa.

Voeg de helft van de bloem toe aan het mengsel en meng het goed. Voeg daarna de 2e helft van de bloem toe en laat je keukenrobot draaien tot het deeg mooi samen bolt.

Haal het deeg uit de mengkom en kneed het kort met je handen tot je een mooie bol krijgt. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.

Neem je deegbol terug uit de frigo. Kneed het kort goed door, anders krijg je barsten tijdens het uitrollen. Verspreid bloem over je werkvlak en leg je deegbol erop. Rol nu gelijkmatig je deeg uit tot de gewenste vorm.

Vet je taartvorm in en bebloem deze zodat je de gebakken taartbodem makkelijk uit de vorm krijgt. Voor het invetten van je taartvorm kan je best gesmolten boter en een borsteltje gebruiken.

Neem het uitgerolde deeg op met behulp van je deegrol. Rol het deeg er terug op, dit is het makkelijkste om je deeg in een geheel te kunnen verplaatsen. Rol het deeg over je taartvorm en druk goed aan tegen de randen.

Kruimeldeeg verbrokkelt makkelijk wanneer je het in je taartvorm wil leggen, dit is geen probleem! Je kan het makkelijk met je handen weer aanduwen tot een mooi geheel.

Knip een cirkel die net groter is dan je taartvorm uit bakpapier. Gebruik daarvoor deze baktip! Leg de cirkel bovenop je deeg en stort baklinzen of bakgewicht op je bakpapier.

Bak je taart blank af in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20-25 minuten!

Is je taart gebakken, haal hem dan onmiddellijk uit de vorm en laat de taartbodem op een rooster afkoelen.

Zo nu heb je een lekkere basis om een taart te maken. Verdere taartrecepten volgen zeker en vast snel op mijn blog, dus hou ze goed in het oog!

Vond jij dit recept een echte aanrader? Like en deel dan het bericht op facebook en laat weten wat je er van vond!

6 reacties

    • Beste Inge
      Met de bakvorm die ik gebruik kan je het kruimeldeeg gewoon uit de vorm duwen doordat de randen los staan van de bodem. Heb je een vaste vorm, zou het gewoon draaien van de bakvorm voldoende moeten zijn. Zorg ervoor dat je kruimeldeeg niet te dun is en niet te droog waardoor de kans op breken reëel is. Is je bodem op de bodem gescheurd, kan je ze terug aan elkaar kleven met behulp van chocolade! Zo kan je hem nog steeds blijven gebruiken.

    • Beste Marina, mijn taartvormen hebben een diameter van 25cm. Indien je kleinere taarten wil maken, kan je best het recept halveren, of gewoon meerdere taartjes maken 😉

  1. Rabarbertaart met kruimeldeeg moet men ook eerst blind bakken?
    Hoe vang je het rabarbersap op tijdens het bakken?
    Wordt de voorgebakken taart dan niet wak?

    • beste Louise , ik zou ervoor zorgen dat je rabarberstukjes heel goed uitgelekt zijn. Ik zou bij deze taart je bodem niet blind voorbakken, maar rechtstreeks met je vulling. bestrooi je bodem evt met amandelpoeder om het extra vocht op te vangen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *