gistdeeg

Basis taartdeeg

Het recept voor een basis gisttaartdeeg. Hoe zit dat nu in elkaar? En is dit nu echt zo moeilijk? Nee hoor, je kan dit makkelijk thuis zelf maken! Ik laat je even zien hoe!

ingrediënten

  • 300 g bloem + meer voor als het beslag te kleverig is
  • 50 g boter
  • 15 g gist
  • 100 ml melk
  • 1 el olie
  • 1 ei
  • 25 g suiker
  • 1/2 tl zout

Met deze ingrediënten kan je 2 kleine taarten maken! Hoe beginnen we ermee. Wel, zoals ik altijd zeg beginnen we het recept met het afwegen van de ingrediënten.

Je kan kiezen of je het hele proces met de handen uitvoert OF je begint met je keukenrobot en kneed het laatste stuk verder met je handen.

Eerst gaan we de bloem zeven, zodat je geen klonters meer hebt. Maak in het midden van je bloem een kuiltje.

Neem de gist en breek deze in 1 el van de melk. Giet dit mengsel in het bloem kuiltje. Maak het kuiltje weer dicht met wat droge bloem. Aan de zijkanten van je kuiltje ga je de suiker en zout strooien. Probeer het goed te verspreiden!

Neem het ei en giet de rest van de melk en de lepel olie bij en klopt dit geheel los. Doe de helft van dit mengsel bij je bloem en begin te kneden.

Het is een echt plakkerig boeltje, toch gaan we de 2e helft van het melk-ei mengsel bij het deeg brengen en goed verder kneden. Als laatste voeg je de boter toe en kneed goed door gedurende 10 min.

TIP: blijft je deeg te kleverig, voeg dan bloem toe. Je handen moeten in principe proper zijn van deeg op het einde van je kneegproces.

Is je deeg voldoende gekneed en is het niet meer kleverig. Dan gaan we het een half uur laten rusten onder een theedoek op een warme plek.

Na het half uur, gaan we het deeg nogmaals goed doorkneden en kan je het uitrollen voor je taart. verdeel je deegbol al in 2, zodat je voor beide taarten voldoende deeg hebt. Rol het deeg dun genoeg uit, want tijdens het bakken rijst je deeg ook nog mooi omhoog.

Zorg ervoor dat je taartvorm goed ingevet en bebloemd is. Breng je deeg in de vorm en prik met een vork gaatjes over je hele taartvorm. Maak de volledige taart af naar eigen smaak! Laat de taart nog een 30-tal minuten rijzen.

Als laatste ga je de taart afbakken in een warme oven van 200°C gedurende 20 minuten!

Dit recept voor taartdeeg kan je gebruiken voor bij verschillende soorten taarten. Enkele voorbeelden van taarten zullen snel volgen!

Vond jij dit recept een echte aanraden? Like en deel dan het bericht op facebook en laat weten wat je er van vond!

4 reacties

    • Beste Linda, gistdegen kan je inderdaad invriezen voor later gebruik. Zorg er dan wel voor dat je het goed in porties verpakt en bij gebruik een nacht in de frigo laat ontdooien. Gun het deeg dan nogmaals een rijs periode op een warme plaats 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.