swiss merengue buttercream

Swiss meringue botercrème

Ken jij het? Swiss meringue botercrème? Het is een soort botercrème dat als basis een eiwit meringue heeft. Een mengeling van boter, eiwit en suiker dus. Ja een echte caloriebom zou je zeggen, dat is waar. Maar het is echt wel lekker en geeft een meerwaarde aan je cupcakes of taarten. Hoe gaan we hiermee aan de slag? Lees het snel verder in het onderstaande recept!

Ingrediënten

  • 3 eiwitten

  • 160 g fijne suiker

  • 250 malse boter

  • 1 tl vanille aroma

Allereerst zetten we alle ingrediënten, zorgvuldig gewogen, bij de hand. Zet een pot op het vuur met water en zet daar je mengkom bovenop. We gaan dus au-bain-marie werken. Doe in je mengkom je eiwit en suiker. We doen dit boven een au-bain-marie bad, zodat de suiker mooi kan smelten in je eiwitmengsel. Verhit je eiwit-suiker mengsel tot ongeveer 60°C. Je kan dit testen door middel van een thermometer OF je neemt wat beslag tussen je vingers en wrijf het tussen je vingers, als je geen suiker meer voelt dan is het klaar.

Het is belangrijk om tijdens dit proces constant te blijven roeren in je mengsel. Is de suiker goed opgenomen, dan halen we het uit het warm water bad en gaan we het eiwitmengsel verder koud kloppen in de keukenrobot tot je een mooie merengue krijgt.

Een meringue herken je aan de mooie witte pieken in het eiwit. Voeg tijdens dit proces kleine klontjes boter toe aan de meringue. Voeg op deze manier de gehele hoeveelheid boter toe en laat je keukenrobot ondertussen stevig door kloppen.

Op een bepaald moment ga je waarschijnlijk denken dat je beslag geschift is, dit lijkt inderdaad zo, maar je moet goed blijven door kloppen tot het een mooi homogeen beslag wordt.

Als allerlaatste voeg je de vanillearoma nog toe zodat je een lekkere vanille smaak krijgt.
Uiteraard kan je deze swiss meringue botercrème ook omtoveren naar andere smaken door er andere smaakstoffen, koekjes e.d. aan toe te voegen.

Denk maar aan onze cupcakes met oreo topping, kinder bueno topping, ….

Je kan kiezen om de botercrème zo te gebruiken of je voegt er nog een smaakje of gewoon kleurstof aan toe!

Vers eiwit vervangen

Maak jij cupcakes of een taart waarbij een zwangere vrouw ook van wil mee smullen? Dan vervang je best het vers eiwit door eiwitpoeder. Ik gebruik het eiwitpoeder van het merk “brand new cake” en ben daar zeer tevreden van. Deze kan je kopen op de webshop van baktotaal bouwhuis. Volg bij het gebruik van dit poeder de instructies op de verpakking. Hierin staat dat je om 2 eiwitten te vervangen, gebruik moet maken van 10 g eiwitpoeder + 60 ml water.

Vond jij dit recept een echte aanraden? Like en deel dan het bericht op facebook en laat weten wat je er van vond!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.