Hmm, donuts.. Een van mijn favoriete zoete zondes! Je kan ze zoals de klassieker het aangeeft, klaarmaken in de friteuse, maar omdat ik daar momenteel niet over beschik, heb ik er voor gekozen om een goed recept te vinden voor gebakken donuts. Heel lekker en veel eenvoudiger om te maken! Je hebt er hier wel een donut-maker of donut bakvorm voor nodig!
De meningen verschillen natuurlijk over wat je het lekkerst vind. De klassieke gefrituurde donut is zacht van smaak, smeuïg en lekker vettig. Terwijl gebakken donuts meer een cake structuur hebben, een lekkere smaak, maar soms wel wat droger kunnen zijn. Ik vond de vanille versie die al eerder gepost werd, net zoals meerdere testpersonen, erg geslaagd! Deze keer proberen we een chocolade versie te maken. Ben jij er klaar voor?
Ingrediënten: +/- 20 donuts
200 g bloem
1 pakje bakpoeder
120 g bruine suiker
100 g cacao poeder
1 ei
2 el arachide olie
50 g boter
125 ml melk
125 ml heet water
+ 2 tl oploskoffie
Net zoals bij de vanille donuts is dit recept heel erg eenvoudig om te maken. Je voegt eerst alle droge ingrediënten bij elkaar. Voeg hieraan blokjes boter toe en laat je keukenrobot rustig alles mengen. Voeg aan dit kruimelig beslag nu alle vochtige ingrediënten toe en klop het geheel tot een homogene massa.
Verwarm je donut-maker voor zoals de instructies van je apparaat aangeven.
Ondertussen kan je je beslag maken en verdelen in een spuitzak. Werken met een spuitzak is veel makkelijker om het beslag te verdelen over de vormpjes. Je kan ook wel werken met een lepel, maar geloof me, dat is een enorme knoeiboel.
Is je toestel warm, dan vet je de vorm in met een kwastje en olie. Dit doe je telkens opnieuw wanneer je beslag in de vorm doet.
Vul de donut vorm net tot aan de rand en sluit het toestel dicht. Het principe is net zoals bij een wafelijzer! Je bakt de donuts een 6-tal minuten.
Laat de gebakken donuts steeds afkoelen op een rooster voor je ze begint af te werken.
Voor de donuts af te werken, kan je kiezen voor verschillende toppings.
Voor een chocolade topping, smelt je gewoon pure chocolade / melk chocolade au bain marie. Dip je donuts in de chocolade en laat de chocolade hard worden op een rooster. Je kan er ook voor kiezen om wat losse parels te strooien over de chocolade.
Zo, nu kan je samen met een tas koffie, thee of chocomelk genieten van heerlijke gebakken chocolade donuts!
Vond jij dit recept een echte aanrader? Like en deel dan het bericht op facebook en laat weten wat je er van vond!
Hallo,
De donuts zien er heerlijk uit. Ik overweeg de aankoop van een Bestron donutmaker. Mag ik vragen hoe groot (doorsnede) de donuts zijn ? Hartelijk bedankt !
Groeten, Dominique
Hoi, ik heb geen donutmaker dus ik wil ze graag in de oven maken. Hoe lang moeten ze in de oven en op hoeveel graden?
Beste Fay, ik heb dit recept nog nooit zelf in de oven gemaakt. Maar probeer ze eens 10 minuten op 180°C te bakken? Test de gaarheid met een tandenstoker of satéprikker. Indien ze nog niet gaar zijn, kan je ze best nog wat langer in zetten. Hopelijk ben je hiermee geholpen.