appelcake

(H)eerlijke appel-caramel taart

Met de herfst in het vooruitzicht, maakt mijn hart een grote sprong. Want eerlijk toegegeven, de herfst is mijn favoriete seizoen als het op bakken aankomt. Het is lekker fris, maar toch niet koud. De bladeren vallen van de bomen en knisperen onder je voeten. Wat is er dan heerlijker om te doen na een herfstwandeling? Ja, je kan mijn gedachten lezen! Een lekkere tas koffie/chocolademelk drinken met een heerlijk gebakje. Vandaag maak ik daarom een (h)eerlijke appel-caramel taart, heel eenvoudig en toch wauw.

Ingrediënten (springvorm diameter 22cm)

  • 250g boter

  • 250g suiker

  • 250g zelfrijzende bloem

  • 4 eieren

  • 1/2 tl zout

  • 2 appelen

  • 1 el kaneel

  • Caramel

Zoals je uit het recept kan afleiden, is de basis van mijn taart vandaag een eenvoudig quatre quart beslag of ook wel vier-vierden cake beslag. Met dit basis recept voor een cake kan je zoveel lekkere variaties maken en dit is er nog maar één van.

Het beslag (4/4e cake)

We beginnen ons receptje zoals ik het altijd doe. We wegen alle ingrediënten af, want dat hoort nu eenmaal bij het bakken.
Voeg de eieren samen met de suiker in een mengkom en klopt ze samen tot een luchtig geheel. Aan dit mengsel gaan we onze zachte boter blokje per blokje toevoegen. Laat je keukenrobot het beslag goed mengen tot de boter volledig opgenomen is. Als laatste gaan we ook nog de bloem toevoegen.

Omdat ik van mijn cake een taart wil maken, maak ik voor dit recept gebruik van een ronde springvorm. Ik vind het altijd net iets leuker om een taartpuntje te serveren aan mijn bezoek dan gewoon een schijfje cake. Ook kan je bij een taartvorm je appelblokjes beter en eerlijker verdelen over de hele vorm zodat ieder stukje evenveel appelblokjes bevat. Dus geen saai schijfje met maar 1 appelschijfje erop!
Neem je springvorm (diameter 22 cm) en vet hem goed in. Bestuif hem ook nog met bloem zodat onze cake na het bakken goed uit zijn vorm komt. Stort het cake beslag in je vorm.

De topping

Nu gaan we onze appel nog schillen en in blokjes snijden. Wentel je appelblokjes in 1 el kaneel. Dit zal een heerlijke smaak geven aan je cake en een overheerlijke geur in je keuken. Verdeel de appelblokjes bovenop je cakebeslag over de hele vorm.

Neem je caramel erbij en doe deze rijkelijk over de appelblokjes. Met een satéstokje kan je de caramel nog wat vermengen met het cakebeslag.

Afbakken

Bak de appel-caramel taart gedurende 60 minuten af in een voorverwarmde oven (175°C).

Controleer de gaarheid van je cake door met een satéstokje in het midden van je cake te prikken. Komt hij er droog uit, dan is je cake gaar. Haal hem uit de oven en laat hem eerst 10 minuten afkoelen in de vorm. Je zal zien dat je cakerand vanzelf los komt van de springvorm. Daarna haal je hem uit de vorm en laat je hem verder rusten op een rooster.

Afwerken

Wil jij je appel-caramel taart een mooie glans geven? Dat kan! Verwarm hiervoor 2 el abrikozengelei en wrijf je appeltaart hiermee in. Voeg bij het serveren van de taart nog wat extra caramel toe. Dit is mooi om te presenteren, maar ook heerlijk van smaak!

Vond jij dit recept een echte aanrader? Laat het ons dan zeker weten via onze sociale media. Tag ons in jou bericht en maak gebruik van de #backtobakingbe zodat we jullie resultaat kunnen bewonderen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.