Thema koekjes: Rudolph kerst koekjes

Ik weet het, ik ben er erg vroeg bij dit jaar. Maar we kunnen maar beter voorbereid zijn! Ik ben alvast opzoek naar lekkere receptjes die jullie kunnen gebruiken bij de feesten. Ik haal mijn inspiratie overal en pas het zo aan dat het voor jullie thuisbakkers lekker eenvoudig word! Ben jij klaar om te stoefen met de Rudolph koekjes? Je kan ze als lekkere attentie geven bij alle familie bezoeken of gewoon thuis bij de koffie.

Dit recept is geïnspireerd op de kerstkoekjes “Reindeer Rudolph” van Callebaut.

Het zijn 2 heerlijke koekjes met een vulling, gedipt in chocolade. Of je kan ze ook gewoon enkel houden, zo zijn ze ook erg lekker! Dus let goed op bij het verdelen van je ingrediënten.

Vanille koekjes

Ingrediënten vanillie koekje +/- 50 stuks

 • 95 g boter

 • 90 g bloemsuiker

 • 1 ei

 • 180 g bloem

 • 30 g amandelpoeder

 • 50 g aardappelzetmeel

 • 1/8 tl zout

Eigenlijk is dit recept heel eenvoudig! We beginnen met het vanille koekje.

Meng de boter samen met de poedersuiker tot een luchtige massa. Voeg daar 1 volledig ei aan toe. Als dit goed onder elkaar vermengt is, gaan we alle droge ingrediënten eronder zeven en mengen. Het is best wel belangrijk dat je de droge ingrediënten zeeft. Zo voorkom je klonters in je deeg. Meng het geheel verder tot je een stevig deeg verkrijgt. Best gebruik je hiervoor de K-vorm haak in je keukenrobot.

Laat het deeg een 60-tal minuten rusten in de koelkast. Rol het uit tot het een dikte van 3 mm heeft. Steek de gewenste vorm met een koekjes uitsteker uit. Vind je het deeg te kleverig, gebruik dan wat extra bloem bij het uitrollen en uitsteken van je vormpjes. Aangezien wij al in de kerstsferen zijn, kies ik voor een rendier vormpje, niet het meest makkelijke vormpje met het gewei, maar het geeft een prachtig resultaat. Toch liever wat minder prullen werk, dan kan je ook perfect een neutrale vorm of een andere seizoensvorm gebruiken.


Leg de koekjes op bakpapier op de bakplaat en bak ze 12-15 minuten af in een oven van 155°C.

Chocolade koekjes

Ingrediënten chocolade koekje +/- 50 stuks

 • 95 g boter

 • 90 g bloemsuiker

 • 1 ei

 • 150 g bloem

 • 30 g amandelpoeder

 • 50 g aardappelzetmeel

 • 30 g cacao poeder

 • 1/8 tl zout

 • 50 g bresilienne nootjes

Zijn de vanille koekjes aan het opstijven in de frigo? Start dan onmiddellijk aan je chocolade koekjes. Bij deze koekjes gaan we op de zelfde manier aan het werk.

We beginnen weer met de boter samen met de poedersuiker luchtig op te kloppen. Voeg hieraan 1 volledig ei toe. Is dit goed vermengd, dan gaan we weer alle droge ingrediënten eronder zeven en mengen. Bij deze koekjes doe je bij de droge ingrediënten ook de cacaopoeder in het deeg. Is dit alles goed vermengt, dan voegen we als laatste de bresilienne nootjes toe aan dit deeg.

Laat je deeg samen met het deeg voor de vanille koekjes opstijven in de koelkast.

Na het opstijven van je deeg gaan we het uit rollen tot het een dikte van 3 mm heeft. Steek de gewenste vorm met een koekjes uitsteker uit. Aangezien wij al in de kerstsferen zijn, kies ik voor een rendier vormpje. Maar je kan ook perfect in een neutrale vorm of een andere seizoensvorm gebruiken.


Leg de koekjes op bakpapier op de bakplaat en bak ze 12-15 minuten af in een oven van 155°C.

Laat na het bakken je koekjes afkoelen op een rooster.

Afwerking

Ingrediënten overig

 • 1 potje nocciolata cacao – hazelnoten crème

 • 150 g pure chocolade (callebaut)

 • andere gewenste decoratie

Zijn je koekjes afgekoeld. Dan gaan we verder met het samenstellen en afwerken van onze koekjes.

Per koekje maken we gebruik van 1 chocolade en 1 vanille koekje. Liever volledig vanille of chocolade, geen enkel probleem. Je combineert de koekjes zoals jij ze het liefste hebt. Tussen deze koekjes gaan we onze cacao-hazelnoten crème smeren. Klinkt erg chique voor een smeerpasta, maar eigenlijk is dit gewoon een soort chocopasta. Dus neem je choco van het merk dat jij het liefste hebt! Ik koos deze keer voor de bio smeerpasta “Nocciolata” die je kan kopen bij Delhaize. Ik kan deze smeerpasta ook echt wel aanraden want de smaak vinden wij echt subliem!

Bij het vullen van de koekjes blijf je best van de rand af, anders komt het tussen de koekjes uit gelopen als je ze op elkaar drukt. Ik gebruikte een kleine spuitzak om de chocopasta aan te brengen op de koekjes.

Als laatste dip je je koekjes in de pure chocolade (die je au-bain marie gesmolten hebt). Doe bij je gesmolten chocolade 1 tl arachide olie. Meng dit goed door de chocolade. Hierdoor maak je choco-dip die hard word rond je koekjes. Laat de gedipte koekjes met chocolade uitharden op bakpapier.

Werk je koekjes af met andere decoratie zoals je zelf wilt! Laat zeker zien hoe jij hiermee aan de slag gegaan bent en tag ons in jou resultaten. Of nog beter stuur een foto van jou koekjes door via onze berichten. We zijn er erg benieuwd naar!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.