De ultieme brownie basis

Het ultieme recept voor een basis brownie, heb jij het al gevonden? Ik heb me suf gezocht achter een brownie recept dat volledig voldeed aan mijn verwachtingen. Het gebakje moest voor mij een krokant buitenlaagje hebben en een smeuïge binnenkant. Op het internet vind je allerlei recepten, telkens met heel andere werkwijzen en ingrediënten,… Wat nu? Welk recept is dan het beste? Wel, het recept dat wij voor jullie in petto hebben, wat we zelf gecreërd hebben, is (natuurlijk in onze ogen) het allerbeste! Geloof je me niet? Probeer het eens uit en je zal het niet meer anders willen!

Dit recept is een basis recept voor onze brownies. Uiteraard kan je hier meerdere variaties mee maken en thematisch decoreren. Denk maar aan brownies met meegebakken koekjes, met allerlei soorten toppings, mummie brownies,…

Ingrediënten (vierkante bakvorm 20x20x8cm)

  • 225g boter

  • 125g pure chocolade

  • 2 eieren

  • 1 eidooier

  • 330g bruine suiker

  • 1/4 tl zout

  • 1 tl vanille extract

  • 125g bloem

  • 25g cacaopoeder

  • 1 tl oploskoffie

Zoals altijd gaan we beginnen met al onze ingrediënten af te wegen en klaar te zetten. Want goed voorbereid werk, is half werk!

We gaan de boter samen met de chocolade au bain-marie smelten. Voeg aan dit chocolade mengsel de oploskoffie toe. Roer dit geheel goed door. Ik hoor je al denken “Waarom voegen we oploskoffie toe aan een chocolade gebak?“. Wel dit om de hele simpele reden dat de cafeïne in de koffie invloed heeft op de smaak van chocolade. Het gaat de smaak subtieler maken en aangenamer in de mond. Ben jij geen koffie fan? Geen paniek! Want de smaak van koffie komt absoluut niet tevoorschijn bij het eten van deze lekkernijen.

We gaan verder met de eieren en de eidooier samen met de suiker, zout en vanille luchtig te kloppen in de keukenrobot. Meng hier de versmolten chocolade-boter onder. Als laatste gaan we de bloem en het cacaopoeder nog toevoegen aan het deeg en vermengen we het tot een homogene massa.

Bekleed de brownie bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin. Ik maak gebruik van de “kitchen craft taartpan 20x20x8cm” met een losse bodem. Ik kan je deze alleen maar aanraden omdat hij ideaal van grootte is en zeer makkelijk in gebruik.

Bak de brownies gedurende 40 minuten op 175°C.
Wil jij dat de bovenkant van jou brownie een mooie “knak” heeft? Haal je brownie na 20 minuten even uit de oven en geef er een goede tik tegen het aanrecht. Zet de brownie terug in de oven.
Laat na het bakken de brownies in de bakvorm afkoelen. Zorg dat de brownie volledig afgekoeld is voor je hem in porties gaat snijden.

Wil je dat elk stukje brownie hetzelfde is? Snij dan +/- 1cm van de zijkanten af. Gooi de afgesneden hoekjes zeker niet weg, maar eet ze lekker zelf op.

Vond jij dit recept een echte aanrader en ben je er zelf mee aan de slag gegaan? Laat het ons dan zeker weten via onze sociale media! Tag ons in jou bericht en maak gebruik van de #backtobakingbe zodat we jullie resultaat kunnen bewonderen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.