Suiker-kaneel wafels

Suiker-kaneel wafels. Het is een combinatie van een suikerwafel met een kaneelbroodje. Een recept waar ik perongeluk  ben op uitgekomen bij het maken van kaneelbroodjes. We zochten dus niet meer verder naar een recept voor kaneelbroodjes en verfijnde ons recept voor heerlijke suiker-kaneel wafels. En wat ben ik blij met dit resultaat! Wil je ook weten hoe je deze heerlijke wafels bereidt? Lees dan snel verder. 

Opgelet! Dit recept bevat 2 aparte ingrediënten lijsten! 

Ingrediënten +/- 13 wafels

 • 400 g bloem

 • 40 g suiker

 • 180 g boter

 • 2 eieren

 • 60 ml melk

 • 42 g gist

 • 1/2 tl zout

 • 150 g parelsuiker

Allereerst gaan we beginnen met al onze ingrediënten nauwkeurig af te wegen.

Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm hier de melk in tot ze lauw is. In de lauwe melk kunnen we de gist gaan oplossen. Blijf goed roeren tot de gist volledig opgelost is in de melk.

Ondertussen kan je ook alle droge ingrediënten (de bloem, suiker en zout) gaan mengen in een grote mengkom. Voeg hier aan stukjes malse boter aan toe. Gebruik tijdens dit proces best een deeghaak in je keukenrobot, voor een garde (klopper) gaat het deeg te stijf worden wat het risico inhoudt dat je garde stuk gaat.

Nu kunnen we de melk met de gist in toevoegen aan ons deeg. Doe dit traag terwijl je keukenrobot verder blijft draaien. Als laatste gaan we nog onze eieren een voor een toevoegen aan het deeg en laten we de keukenrobot het deeg kneden tot we een elastisch deeg krijgen.

We gaan het deeg 40 minuten laten rijzen op een warme plaats. Doe je dit op kamertemperatuur, dan dek je je deeg af met een propere theedoek of vershoudfolie. Ik kies ervoor om mijn oven op 50°C voor te verwarmen (en dan uit te zetten) en zo te gebruiken als rijsplaats.

Terwijl het deeg aan het rijzen is, kunnen we aan de slag gaan met de suiker vulling. Daarvoor hebben we volgende ingrediënten nodig.

Ingrediënten vulling

 • 90 g kandijsuiker

 • 60 g rietsuiker

 • 1 el kaneel

 • 50 g boter

Dit is heel eenvoudig en snel te maken. Je kan dus best wachten tot het rijs proces van je deeg bijna gedaan is. We vermengen de suiker soorten samen met de kaneel. Smelt de boter en voeg deze toe aan het suiker-kaneel mengsel.

Doe je gerezen deeg weer in de kneedkom van je keukenrobot. Voeg de parelsuiker en de suiker-kaneel mengeling toe aan het deeg en laat dit goed doormengen.

Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg op tot een lange worst. Snij hier telkens stukken van +/- 70 gram van af en bol ze mooi op.

Leg alle bollen deeg die voorzien zijn van vulling nu op de bakplaat die je had bekleed met bakpapier. Dek ze af met een zuivere lichte theedoek en laat ze nog eens 20 minuten rijzen.

Verwarm je wafelijzer op de hoogste stand en bak de wafels tot ze goudbruin zijn. Een echte tijd kunnen we hier niet op plakken omdat elk wafelijzer hierin anders functioneert. Ik gebruik mijn Fritel CW2458 combi wafelijzer met de wafelplaat 4×7 om de wafels te bakken. Met dit wafelijzer duurt het +/- 2 minuten om je wafels mooi te bakken. En dit op stand 5!
Ook hoef je je ijzer niet in te vetten met boter of olie, het deeg op zich voelt vettig genoeg en blijft niet kleven.

Je zal tijdens het bakken merken dat er suiker vrij komt uit de wafels en in je wafelijzer blijft hangen. Niet panikeren, je wafels zijn hierdoor niet mislukt. Probeer het er ook niet tussenuit te halen, want door het karamelliseren van deze suikerresten, zal er een heerlijk kleverige laag op je volgende wafels ontstaan. Het maakt je volgende wafels dus nog beter!

Bestuif na het bakken nog een klein beetje bloemsuiker over je wafels heen wanneer ze nog warm zijn. Serveer je suiker-kaneel wafels warm / lauw aan je gasten met een heerlijk tasje koffie en maak er een heerlijke koffie klets van.

Vond jij dit recept een echte aanrader? Laat het ons dan zeker weten op onze social media en deel zeker jou eigen creaties!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *