Na onze heerlijke appelcake ga ik me eens wagen aan een andere fruitcake. Of moet ik dit een groentecake noemen? Want eigenlijk is rabarber een fris zure groenten soort die vaak in desserten verwerkt word. Ik moet eerlijk zeggen dat ik rabarber heb moeten leren eten. Vroeger was ik er absoluut geen fan van! Tot ik laatst in een koffiezaak mijn hart verloren heb aan een rabarber-speculaas taart. De smaakcombinatie was zo heerlijk, fris zuur en toch ook zoet, de toets van kaneel. Ja we weten allemaal dat ik enorm fan ben van de kaneelsmaak. Hier moest ik iets mee doen!
Dus hier gaan we dan!
Ingrediënten: springvorm diameter 21cm
150g boter
150g suiker
2 eieren
200g zelfrijzende bloem
300g rabarber
1/2 el kaneel
geschaafde amandelen
We beginnen ons recept zoals altijd met al onze ingrediënten klaar te zetten. Dit maakt het werken makkelijker, je kan geen ingrediënten vergeten (want ja soms gebeurd dat wel eens als we snel willen zijn) en bij bakken moet je nu eenmaal al je ingrediënten afwegen om tot een succesvol resultaat te komen.
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). We werken vandaag met een cake springvorm (diameter 21cm). Deze kan je in de voorbereiding alvast invetten met boter en bebloemen.
Meng de boter samen met de suiker tot een luchtige massa met behulp van je keukenrobot of elektrische mixer. Doe dit een 3-tal minuten. Voeg de eieren toe aan het botersuiker mengsel en meng verder tot je een glad deeg krijgt. Als laatste gaan we de bloem nog toevoegen. Mix het beslag verder tot je een homogene masse krijgt. Mix zeker niet te lang!
Maak de rabarber schoon en snij ze in fijne stukjes van ongeveer 1cm groot. Doe onder de rabarberstukjes de kaneel en meng ze goed door elkaar. Voeg de rabarber stukjes door het cakebeslag.
Stort het beslag in de springvorm en verdeel het gelijkmatig met je lepel. Werk af met bovenop het beslag nog wat geschaafde amandelen te strooien.
Zet de cake (onderaan) in de oven en bak deze voor 55 minuten af op 180°C. Prik na 50 minuten met een satéstokje al eens in de cake om te kijken of hij al gaar is. Hangt er nog beslag aan het stokje, dan is de cake nog niet gaar. Is het stokje droog, dan kan je de cake alvast uithalen. Elke oven werkt anders, dus hou je cake in het oog.
Eens je cake uit de oven is, laat je hem eerst 10 minuten afkoelen in de springvorm. Daarna laat je hem verder afkoelen uit de vorm.
En nu kan ik niet meer zeggen dan “SMAKELIJK” !
Vond jij dit recept een echte aanrader? Laat het ons dan zeker weten via onze sociale media. Tag ons in jou bericht en maak gebruik van de #backtobakingbe zodat we jullie resultaat kunnen bewonderen.